Tussen de oren

Je hoort en leest er regelmatig over, maar je ziet haar zelden: de gezonde traktatie. Nou valt dat ook niet mee. Je hebt meer tijd nodig om een gezonde traktatie te maken dan iets kant-en-klaars te kopen. Je moet iets creatiever zijn. Bovendien wil je graag de goedkeuring van je kind. En misschien ben je bang dat jouw kind niet vet cool is met zijn gezonde traktatie en in de klas wordt uitgelachen?

Ondanks alles waagde ik het erop: ik besloot met Isabels tweede verjaardag geen snoeptraktatie te doen. Ik kwam op het idee een grabbelton te maken met cadeautjes. In een grote doos met deksel verstopte ik onder krantensnippers kleine cadeautjes. Roze verpakt voor de meisjes, stoer gestreept verpakt voor de jongens. Het werd een groot feest; de kindjes vonden het geweldig en de leidsters ook!

Twee maanden later werd Thomas zeven jaar. Hij zat in groep drie. Tja, wat kon ik voor zijn traktatie bedenken? Ik bedacht een dobbelspel en vroeg aan Thomas: ,,Wat wil je liever: trakteren op iets lekkers óf in de klas dobbelen om cadeautjes?” Ik verwachtte dat hij zou kiezen voor het lekkers. Het dobbelspel legde ik uit en Thomas was direct verkocht. ,,Lijk ik net Sinterkláás!”

Ik sleepte de IKEA-schatkist van de zolder en stopte die vol met stoere en schattige cadeaus. Ik stelde spelregels op en liet Thomas een paar ballonnen opblazen om de presentjes feestelijk te bedekken. Klaar.

’s Ochtends, op de dag van Thomas’ traktatie, stond ik voor de schatkist vol cadeautjes. ,,Zal ik er toch een paar lolly’s bij doen?”, vroeg ik me af. ,,Vinden de kindjes in zijn klas een traktatie zonder snoep of chips wel een echte traktatie?” Ik werd onzeker en ik was bang dat Thomas’ klasgenootjes het niet leuk zouden vinden…

Wat vond ik het spannend te horen van de juf hoe het was gegaan. De juf, de kinderen èn Thomas vonden de traktatie allemaal geweldig. ,,Heeft niemand dan gevraagd of Thomas ook nog iets lekkers bij zich had?” vroeg ik zekerheidshalve aan de juf. ,,Nee, niemand”, zei ze. Geweldig! Want nu wist ik het zeker: dat kinderen per se op snoep getrakteerd willen worden zit tussen onze volwassen oren. Het gaat erom ze te verrassen en dan vinden ze cadeautjes net zo leuk, zo niet leuker!

Oktober 2009

Terug naar: Columns