Anti-discriminatiebeleid

Femke heeft sterke aanleg om dik te worden. Daarom is het erg belangrijk goed op haar eet- en drinkpatroon te letten. Wij als ouders proberen daar zoveel mogelijk in te sturen.

Je kind eet en drinkt niet alleen thuis, maar ook buitenshuis. Voor veel ouders is dit een reden de moed op te geven of zelfs niet eens te beginnen aan het terugdringen van het overgewicht van hun kind. En daar gaat het mis.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind. Extreem overgewicht kan ernstige gevolgen hebben en dat moet je als ouder onderkennen. Thuis moet de basis worden gelegd voor een gezond voedingspatroon. De kunst is om als ouder het goede voorbeeld te geven. Zoals je je kinderen leert dat roken en alcohol slecht zijn, zou je ze ook moeten leren dat vet, suiker en zout ongezond zijn. Zelf dus geen kasten vol snoep en chips hebben. Voeding als onderdeel van de opvoeding.

Een veel voorkomende valkuil is om te gaan vergelijken. Ik hoor mensen vaak zeggen, dat hun kind echt niet te veel eet en heel weinig snoept. Toch is het te dik. Waar ligt dat dan aan? Wij zijn gewend om ons eetpatroon te vergelijken; als mijn kind minder snoept dan het buurmeisje, vind ik dat mijn dochter weinig snoept. En hier zit de fout. Veel kinderen snoepen te vaak en te veel. Je kunt je eetpatroon niet afstemmen op je omgeving. De juiste dagelijkse hoeveelheden eten en drinken voor jouw kind vind je op de site van het Voedingscentrum. En dus niet bij je buren.

Als je thuis een consequent beleid van gezonde voeding voert, waarbij je niet meer dan twee keer per dag snoept, zijn er veel extraatjes mogelijk. Wij kwamen hier achter door ons ‘anti-discriminatiebeleid’. Toen het tot ons doordrong dat Femke obesitas had, werd ik heel streng. Ook tijdens feestjes. Eigenlijk discrimineerde ik Femke door haar krampachtig van alle eetwaar weg te houden. Femke viel af, wat eigenlijk niet mocht op die leeftijd. We konden dus een beetje de teugels laten vieren. We besloten te kijken wat er zou gebeuren als we Femke tijdens feestjes, weliswaar gedoseerd, een graantje mee zouden laten pikken van al het lekkers. Wat schetste onze verbazing: ze kon het hebben. En we deden haar er een heel groot plezier mee!

December 2009

Terug naar: Columns