Minidans met chips

Kinderen hebben veel plezier in spelen en bewegen, binnen en buiten. Vol spanning ontdekken ze zo hun wereld. Voor volwassenen adviseren deskundigen een half uur beweging per dag, maar voor peuters en kleuters ken ik eigenlijk geen richtlijnen. Toch ga ik er van uit dat beweging grote invloed heeft op de ontwikkeling van mijn kinderen. Ook sociaal, emotioneel en verstandelijk. Kortom, ik stimuleer ze om te bewegen.

Femke staat van jongs af aan al te dansen zodra ze muziek hoort. En al vroeg wist ze dat ze op dansles wilde. Voor de zomer bezochten we daarom een proefles Minidans. Femke vond het prachtig! Allemaal meisjes verkleed als prinsesjes (roze balletpakjes) rondfladderend op muziek. Enthousiast meldden we ons aan.

Als de eerste les begint, na de zomervakantie, lopen de meisjes en een enkele ouder de danszaal in. Er blijkt een danseresje jarig te zijn. Haar moeder vraagt of het meisje mag trakteren, terwijl ze een zak snoepjes in de lucht houdt. Vol verwachting kijk ik naar de dansjuf. Ik hoop dat zij beleefd nee gaat zeggen. Ondertussen tel ik de kindjes. Eén, twee, drie … zestien kindjes. Zestien traktaties? De juf vindt het, helaas, prima. Oh help, waar gaat straks de volgende moeder mee komen?

De dansles is voorbij en ik kleed Femke om. Het knispert om ons heen. ,,Mam, die wil ik ook straks!”, wijst Femke naar een chipszak. Het aantal zakken om ons heen groeit. Ik probeer Femke af te leiden door te praten over de dansles en hoe leuk die was. Ik wijs naar de snoepjes nog in haar hand en zeg dat ze boft met meteen in de eerste les een traktatie.

We lopen de kleedkamers uit richting de uitgang. Als we de bar passeren roept iemand: ,,Mevrouw, wil uw dochter ook een zakje chips?” Niet te geloven. Ik probeer rustig te blijven. ,,Nee, dank u.” Ik leg aan Femke uit dat ze al iets lekkers heeft en gelukkig weet zij dat wij ’s middags maar één keertje snoepen. Ondertussen maalt het in mijn hoofd. Waarom moet er tijdens de dansles worden getrakteerd? Waarom worden er chips uitgedeeld? Het is nota bene bijna etenstijd! Ik wil gezonde voeding en gezonde beweging! Maar hoe moet dat nou als er snoep en chips worden uitgedeeld? Femke is gelukkig blij met haar Minidans, maar ik word hier behoorlijk moedeloos van.

September 2009

Terug naar: Columns