Lezing kinderobesitas, 5 november 2009

* * *

Lezing kinderobesitas & Proeverij Chinese medicinale theeën

 Donderdag 5 november 2009

 

Nanette van der Pol, ervaringsdeskundige en columniste voor het Brabants Dagblad over kinderobesitas: Mijn kind te dik? Echt niet! Maar wat doe je, als het wel zo is? Hoe overwin je kinderobesitas? Wat kom je onderweg tegen? Waar kun je terecht?

Sonja Bos, Shiatsu-therapeut en Chinese voedingsleer deskundige over Chinese medicinale theeën: Hoe wordt thee gemaakt? Wat is groene thee? Wat kunnen theeën voor jouw gezondheid betekenen? Hoe kun je met theeën op natuurlijke wijze je medicijnenkastje aanvullen? Sonja Bos laat je diverse theeën proeven: o.a. lotusthee tegen darmklachten bij kinderen, afslankthee Phu-er, mandarijnenthee tegen vastzittende hoest.

Verslag
We waren met een groep van 24 mensen; van jong tot oud, voornamelijk vrouwen, enkele mannen. De deelnemers waren over het algemeen geen ouder van een obees kind. Sommigen vonden wel dat hun kind te veel of te ongezond eet.
Doel van mijn lezing was tweeledig: 1. bewustwording van het groeiende probleem van kinderobesitas, 2. mensen enthousiasmeren om, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, dit probleem te lijf te gaan. Bijvoorbeeld: bied kinderen geen snoep aan.
Ik heb verteld over:
– wie ik ben;
– wie Femke is en hoe/wanneer zij obesitas kreeg;
– kinderobesitas in Nederland;
– Femkes kinderarts en het project Lekker in je vel;
– de zes stappen van onze aanpak bij Femke.
De reacties waren positief. De informatie vonden ze leerzaam en een eye-opener. Een deelneemster klapte niet alleen voor de lezing zelf, maar ook voor de prestatie van Femke. Ik ben blij dat ik heb kunnen uitleggen dat obesitas niet iets is waar een kind vanzelf overheen groeit.
Een aantal gaf aan een puberkind te hebben dat teveel eet. Een kind in die leeftijd is moeilijker te sturen dan een kleuter. Als ouder kun je in je eigen huis bepalen wat er wordt gegeten. Daarbuiten wordt het moeilijker. Belangrijk is om als ouder het goede voorbeeld te blijven geven. Praat ook met je kind over een ‘gezonde leefstijl’: waarom, hoe, waarvoor, etc. Tips vind je op www.brabantsdagblad.nl/lekkerinjevel. Je kunt daar ook je vragen voorleggen aan een team van specialisten. Ik nodig je graag uit daar gebruik van te maken!
Na het praat- en luistergedeelte kregen we informatie over diverse soorten thee en gingen we snel over tot de proeverij. Sonja had bakjes klaarstaan met verschillende theesoorten, Chinese dadels, verse gember, gedroogde mandarijntjes en nog meer. Zo konden we onze eigen theeën samenstellen en uitproberen. Ter afsluiting mochten we, omdat we met alleen volwassenen waren, zelf rumthee maken.

 

Terug naar: Extra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *