Internationale Anti-dieetdag, 6 mei 2010

De internationale Anti-dieetdag was op 6 mei. Vanaf 1999 heeft de Nederlandse Obesitas Vereniging jaarlijks stilgestaan bij de gevaren van diëten en de slachtoffers van het slankheidsideaal.
Op de Anti-dieetdag gaat het over lekker in je vel zitten, fit en gezond zijn en een goed gewicht hebben. En dan hebben we het NIET over diëten, poeders, pillen of operatie, maar over ontdekken hoe jouw eetpatroon in elkaar zit. Wat zijn jouw valkuilen? Hoe doorbreek je patronen en gewoontes?

Samen met Chris van Ede gaven wij een workshop. We brandden een kaarsje ter nagedachtenis aan de slachtoffers van eetstoornissen en onveilige afslankmethoden. We lazen allerlei magazines en vroegen ons af: wat mag je NIET zijn / hebben? Onze antwoorden: je mag geen puistjes hebben, rimpels, dikke buik, korte wimpers of oud zijn. Chris ging in op de invloed van de media. Een deelneemster zei over advertenties in magazines dat ze die nooit leest. Nee, niet bewust misschien. Maar alle beelden die steeds op ons worden afgevuurd, beinvloeden jouw beeld over wat je mag en wat je niet mag zijn / hebben.

Ik liet een kort filmpje zien over mijn dochter Femke. Hoe zij eruit zag toen zij obees was. En hoe Femke er nu uitziet. Ik vertelde over mijn bewustwordings- en erkenningsproces. Over hoe je het probleem zou kunnen aanpakken. En over het moeras dat ik onderweg ben tegen gekomen in mijn strijd tegen kinderobesitas. Een deelneemster vertelde ons dat haar ouders ook hadden gekozen voor een gezonde leefstijl voor het hele gezin. Niet vanwege (mogelijk) overgewicht, maar uit overtuiging dat gezonde voeding essentieel is voor een gezond en fit leven. Zij vond dit als kind niet altijd leuk, maar is nu, als jonge vrouw, zeer blij met haar (op)voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *