Stap 5: Consequent zijn en volhouden

Wat betekent discipline voor het gezin?

Zoals elke verandering, zal het nieuwe eetpatroon onvermijdelijk op weerstand stuiten bij je kind. Eindeloos vragen, verwijten, driftbuien. Hoe beperk je dat zoveel mogelijk? En hoe ga je daarmee om als het gebeurt? Wij hebben het allemaal meegemaakt.

Het goede voorbeeld geven
Allereerst is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Als je wilt dat je kind de regels serieus neemt, dan zul je dat zelf ook moeten doen. Houd je consequent aan de regels.

Houd vast aan de dagindeling
Een vaste structuur voorkomt een hoop discussie. Wijk er dus niet vanaf, ook niet op een positieve manier – want daarmee creëer je onduidelijkheid voor alle dagen die volgen.

Omgaan met driftbuien
Het is onvermijdelijk… Protest, boosheid en driftbuien. Laat je niet van de wijs brengen. Zoek naar een manier om ermee om te gaan. Hoe wij dat hebben gedaan, lees je in mijn column over driftbuien.

Omgaan met commentaar
Eén ding is zeker: iedereen gaat je advies geven – vaak zonder te weten waar je precies mee bezig bent. Natuurlijk zit daar af en toe iets waardevols tussen. Maar laat je zeker niet onzeker maken en neem raad alleen over als het past binnen je eigen visie en aanpak.

Afspraken met anderen
Maak afspraken met school, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en andere plaatsen waar je kind regelmatig verblijft. Zeg duidelijk wat je kind wel mag eten en wat het niet mag eten. Wees concreet: niet ‘ongeveer’, maar ‘precies’. Bijvoorbeeld: 150 gram fruit, 1,5 dl melk.

Houd vast aan eetmomenten
Houd vast aan je eetpatroon, maar dring nooit voeding op aan je kind – zeker geen onnodig voedsel zoals tussendoortjes. Lust je kind geen slagroom? Houden zo!
En zoek zelf geen extra eetmomenten op. Wat ik hiermee bedoel? Lees mijn column Ontmoedigingsbeleid.

Meet het eten – niet het lichaamsgewicht
Houd goed in de gaten wat je kind eet door de precieze hoeveelheden geregeld te wegen. Zo hoef je niet te twijfelen of je goed bezig bent. Het gewicht van je kind hoef je daarentegen niet in de gaten te houden. Laat het wegen over aan de begeleider of behandelaar. Zo voorkom je dat het cijfertje op de weegschaal een obsessie wordt.

 

Ga naar Stap 6: Op de lange termijn