Stap 6: Op de lange termijn

Wat heb je bereikt?

– Je gezin geniet elke dag van gezonde voeding.
– Over het dagelijkse eetpatroon is geen discussie meer.
– Je kind met overgewicht voelt zich door iedereen gesteund.
– Elk gezindslid is met recht trots op het resultaat.
– Elk gezinslid leert over gezonde voeding en zal hier veel profijt van hebben.

Groei uit de gevarenzone
Je kind eet voldoende en de kilo’s zie je niet verdwijnen: dat is precies de bedoeling. Het doel van een gezond eetpatroon is namelijk om het huidige gewicht vast te houden. Je kind groeit dan vanzelf uit de gevarenzone. De lengte van je kind neemt toe, terwijl het gewicht gelijk blijft. Hierdoor verbetert de Body Mass Index (BMI).

Let op: bij bedreiging van de gezondheid op korte termijn – zoals diabetes, slaap apneu syndroom of leverschade – kan gewichtsverlies therapeutisch van belang zijn. Overleg daarom altijd met je huisarts of specialist.

Deel het succes
Wanneer je merkt dat je kind gegroeid is, bereken dan de BMI. Zo maak je de verbetering concreet. Bespreek de voortgang ook met andere partijen die meehelepn, zoals opa’s en oma’s, de schooljuf en de oppas. Door het succes te delen, motiveer je iedereen om de aanpak vol te houden.

Ruimte voor uitzonderingen
Nu iedereen de nieuwe eetgewoontes eigen heeft gemaakt, ontstaat er ruimte voor uitzonderingen. Bij gelegenheden als verjaardagsfeestjes kun je van het vaste patroon afwijken. Maak wel duidelijk dat het om een uitzondering gaat. In de dagen na een uitzondering kun je wat discussie verwachten. Houd gewoon vast aan het normale patroon en je kind leert dat een uitzondering blijft wat het is: een uitzondering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *