Tips & weetjes

 • Zet geen eten op tafel
  Maak de borden op in de keuken. Leg op de borden wat de kinderen mogen eten. Zet alleen de borden op tafel. Op=op. Dit geldt voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je kind mag uiteraard in de keuken helpen de boterhammen of het andere eten klaar te maken.
 • Het jojo-effect
  Ook bij kinderen is inmiddels aangetoond dat lijnen vaak leidt tot toename van het overgewicht op de lange termijn. Als je snel afvalt, komt je stofwisseling er tegen in opstand door heel zuinig met je calorieën om te gaan. Op het moment dat je stopt met lijnen, staat je verbranding nog steeds op een laag pitje, dus komen de extra calorieën extra hard aan en eindig je zwaarder dan toen je startte.
 • Kinderobesitas als chronische aandoening
  Helaas denken veel ouders dat het overgewicht van hun kinderen uiteindelijk vanzelf verdwijnt. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat een kind van zes jaar met obesitas grote kans heeft nooit meer een normaal gewicht te bereiken. Zelfs op de kinderleeftijd spreek je daarom al van een chronische aandoening.
 • Kinderobesitas en ‘ouderdomssuiker’
  Een tiener met ‘ouderdomssuiker’ als gevolg van overgewicht kan vaak de suikerziekte verslaan. Gewichtsverlies is vaak niet eens nodig, maar wel een gezondere leefstijl; geen diëten, maar beter voor jezelf gaan zorgen.
 • Balansdag
  Ons lichaam probeert een balans te vinden tussen de calorieën die het binnenkrijgt en die het gebruikt. Die balans wordt ongeveer per twee weken opgesteld. Als je op een dag te veel hebt gegeten, kun je dit oplossen door de dagen erna minder te eten. De ‘Balansdag’ van het Voedingscentrum is dus zo gek nog niet. Een Balansdag is géén dieetdag. Op een Balansdag let je beter op wat je eet of beweeg je meer. Zo blijft je gewicht in balans.

Terug naar: Extra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *